אקנה הורמונלי

הורמונים משפיעים באופן ישיר על מצבי הרוח שלנו, על התיאבון שלנו, על החשק שלנו וגם על העור שלנו. כן, כן להורמונים ישנה השפעה ישירה גם על העור שלנו, נוהגים לכנותו אקנה הורמונלי. מרבית בני הנוער מגיעים לגיל ההתבגרות וכבר צצים על פניהם אינספור פצעונים.. לא משנה אם נקרא להם פצעי בגרות או אקנה, בטוח שהם גורמים לתחושת חוסר נעימות ולירידה בביטחון העצמי.

מדוע להורמונים יש השפעה ישירה על אקנה?

הורמונים הם תרכובות כימיות המשמשות לתקשורת בין התאים. בכוחם של ההורמונים להשפיע על הפעילות של כלל הגוף. נדרשת רק כמות קטנה של הורמון כדי לשנות את חילוף החומרים בגופנו. לפיכך למשל, פרץ ההורמונים המופיע בגיל ההתבגרות, הורמון הטסטוסטרון שרמתו עולה באופן משמעותי בקרב גברים בגיל ההתבגרות משפיע על עור הפנים וגורם להתפרצות אקנה. 

לרוב, ההשפעה של הורמונים היא מידית ומוגבלת בזמן. ההורמונים משתתפים בתהליכים שונים שקורים בגוף, כמו: תזונה, התפתחות, תגובה חיסונית, מצבי לחץ, מין ועוד. בכוחם לעכב או לעורר תהליכים שונים, כגון התפרצות אקנה הורמונלי.

כיצד ההורמונים משפיעים על עור הפנים?

כשההורמונים "מציפים" את הגוף הם עלולים לגרום לייצור מוגבר של שומן (סבום) מבלוטות החלב שעל פני העור. הסבום גורם לחסימת הנקבוביות ומפריע לניקוז הטבעי של השומן מתוך העור. חסימה זו גורמת להיווצרות חיידקי פ. אקנה שהם למעשה גורמים לפצעי אקנה. 

כאשר הטריגר שמפעיל את התפרצות האקנה נובע מעלייה ברמת ההורמונים, נוהגים לכנות את התופעה בשם "אקנה הורמונלי". 

מה הם הגורמים לחוסר איזון הורמונלי?

  1. מצבי לחץ נפשי – בשעת לחץ הגוף מפריש רמות גבוהות של הורמונים. הורמונים אלו גורמים ללחץ דם גבוה, עלייה בכמות הסוכר בתאים ובהאצת פעילות הגוף, בכללה גם הפרשת שומן מוגברת מבלוטות החלב.
  2. מחזור חודשי – בזמן המחזור החודשי עולה כמות האסטרוגן בגוף, עליה זו גורמת להתפרצות אקנה הורמונלי.
  3. הריון – השינויים ההורמונליים שמתרחשים בגוף בהריון משנים את המאזן ואת חילוף החומרים בגוף, הדבר גורם להתפרצות אקנה בהריון.
  4. תזונה – מאכלים רבים מכילים הורמונים, החל מההורמונים שניתנים לבעלי החיים כדי להשביח את התוצרת וכלה בהרכבים דמוי הורמונים שנמצאים במאכלים מן הצומח. הורמונים אלו שנכנסים לגוף משפיעים על האיזון ההורמונלי, שכן הגוף מנסה להתמודד עם עלייה בהורמונים מסוימים באמצעות איזון הורמונים אחרים והשוואתם לרמה הגבוהה של ההורמונים האחרים. תוכלו לקרוא עוד על אקנה ותזונה כאן
  5. נטילת תרופות על בסיס הורמונים – תרופות הורמונליות ניתנות למטרות שונות, כגון טיפול בהפרעת גדילה, גלולות למניעת הריון ועוד. אלו משפיעים על המאזן ההורמונלי הטבעי של הגוף.

כיצד מזהים אקנה הורמונלי?

כפי שנאמר, הפצעונים המופיעים על עור הפנים יכולים לשקף תהליכים עמוקים ומורכבים יותר המתרחשים בגופנו ויכול להיות שמדובר באקנה דלקתי. בחינה מעמיקה יותר של הדברים תסייע לכם לדעת למה חשוב לשים לב וכיצד מזהים אקנה הורמונלי? 

פצעונים המופיעים באזור הלסת והסנטר

התפרצות אקנה באזור התחתון של הפנים עלולה להעיד על שינוי הורמונלי. אקנה הורמונלי נגרם על ידי עודף של אנדרוגן, זהו ההורמון הגברי (הכולל טסטוסטרון). הורמונים אלה מגרים יתר על המידה את בלוטות השומן וגורמים לסתימת הנקבוביות, בהן גדלים חיידקי הפ. אקנה.
התפרצות אקנה יכולה להופיע גם כשבוע וחצי – שבועיים לפני קבלת המחזור החודשי.

אקנה הורמונלי
אקנה הורמונלי
 

פצעונים המופיעים באזור המצח

הופעת פצעונים בחלקו העליון של המצח בדרך כלל אינם קשורים באופן ישיר לאקנה הורמונלי ויכול להופיע גם עקב השפעות גנטיות, תזונה לקויה וכדומה. אם ישנן התפרצויות במצח העליון, כדאי לנסות לשנות הרגלים, לאפשר לגוף יותר מנוחה, להימנע ממצבי לחץ וחרדה ולשנות הרגלי תזונה.

 פצעונים המופיעים באזור המצח  

הופעת פצעונים בחלקו העליון של המצח בדרך כלל אינם קשורים באופן ישיר לאקנה הורמונלי ויכול להופיע גם עקב השפעות גנטיות, תזונה לקויה וכדומה. אם ישנן התפרצויות במצח העליון, כדאי לנסות לשנות הרגלים, לאפשר לגוף יותר מנוחה, להימנע ממצבי לחץ וחרדה ולשנות הרגלי תזונה.

פצעונים המופיעים האף והלחיים

אזור האף העליון והלחיים הוא בדרך כלל אזור שומני יותר משאר אברי הפנים ולכן אקנה הורמונלי יתפרץ באזור זה בצפיפות גבוהה יותר, זהו אזור בו יופיעו יותר קומודונים. אסור "לפוצץ" את הקומודונים הללו שכן אפשר להותיר צלקות עמוקות על העור, ולכן כדאי לפנות לקבלת טיפול מקצועי אצל קוסמטיקאית מוסמכת. 

פצעונים המופיעים בקו השיער והאוזניים

פצעונים המופיעים בקצוות הפנים ובאזור הלחיים בדרך כלל נגרמים "מזליגת" קרם שיער שומני אל הפנים, כמו כן שימוש במוצרי איפור גורמים גם הם לסתימת הנקבוביות ולהחמרת מצב האקנה. מומלץ להפסיק את השימוש בקרמים של שיער ולהקפיד לשטוף את הפנים בסבון מיוחד שמנקה את נקבוביות עור הפנים ושומר על היגיינת הפנים. אפשר גם להפחית בכמויות האיפור, לא למרוח מייק-אפ ודומיו אשר גורמים לאטימת נקבוביות העור ולהתגברות המחלה. 

איך מטפלים באקנה הורמונלי?

קיימים סוגים שונים של טיפול באקנה הורמונלי. הטיפול משתנה בהתאם למטופלים, סוג העור וחומרת המחלה. דרורה שמואלי, בעלת הקליניקה "סינדרלה היופי שבך" בעלת ניסיון רב בטיפול באקנה הורמונלי תתאים עבורך את הטיפול היעיל ביותר למצב העור. כדאי להגיע לפגישת אבחון כדי להבין בדיוק במה מדובר ומה הטיפול האופטימלי שיביא לך את התוצאות הטובות ביותר.